Όσα θέλετε να ξέρετε για τηνεγκατάσταση

Στερέωση των πάνελ

Λόγω του ότι τα πάνελ OUTDECO® είναι 100% φυσική ξυλεία, πρέπει να στερεώνονται τουλάχιστον ανά 30 cm, επάνω σε κάποια υποστηρικτική δομή, ειδικά όταν τοποθετούνται σε εξωτερικό χώρο, ώστε να μην σκεβρώνουν.

Εάν χρησιμοποιείτε κάποιο καρφωτικό πιστόλι ή κάποια μέθοδο συγκόλλησης, η στερέωση ανά 15 έως 30 cm, σας παρέχει την μέγιστη σταθερότητα.

Τα πάνελ της OUTDECO®, αποτελούν ένα προϊόν διακόσμησης ή επένδυσης και δεν θεωρούνται δομικά – κατασκευαστικά υλικά.

Installation Asset 600mm 1200mm 5kg

Για τον σωστό υπολογισμό στερέωσης, υπολογίστε μ.ο. βάρος 5kg για το πάνελ των 600x1200mm.

Το πάχος των πάνελ, ανεξαρτήτως μεγέθους, είναι 9,7mm.

ΤΡΟΠΟΙ ΣΤΕΡΕΩΣΗΣ

Μερικοί προτιμούν η στερέωση να είναι εμφανής (π.χ. ταιριάζοντας ξυλόβιδες πατωμάτων με κεφάλι allen). Για αόρατες στερεώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικό συγκολλητικό για τέτοιου είδους τοποθετήσεις. Η πιο κοινή και αποτελεσματική μέθοδος τοποθέτησης, είναι με καρφωτικό εργαλείο και βελονάκια με μικρό κεφάλι. Τα πάνελ πρέπει να τοποθετούνται με ελάχιστη απόσταση 2mm μεταξύ τους λόγω της φυσικής διαστολής-συστολής του ξύλου.

Ακολουθείτε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις εργασίας. Φοράτε πάντα ειδικά προστατευτικά γυαλιά, γάντια και μάσκες όταν τρίβετε, βάφετε, όταν χρησιμοποιείτε συστήματα στερέωσης ή ηλεκτρικά και αέρος εργαλεία. Χρησιμοποιείτε ασφαλείς τεχνικές ανύψωσης ή και τον κατάλληλο εξοπλισμό ανύψωσης, όπου αυτός είναι αναγκαίος.

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε βίδες, προτρυπήστε με ελαφρώς μεγαλύτερο τρυπάνι. Εάν χρησιμοποιείτε κάποιο εργαλείο βιδώματος (όπως δραπανοκατσάβιδο), οδηγήστε το με προσοχή πάνω στην επιφάνεια εργασίας και ελαττώστε την ταχύτητα και την πίεση, καθώς το κεφάλι της βίδας πλησιάζει την επιφάνεια. Ακολουθήστε αυτή τη μέθοδο, για να αποφύγετε το «χείλωμα» γύρω από σημείο στερέωσης. Εξ' αιτίας του ότι όταν τρυπιέται μία επιφάνεια, έχετε μόνο μία ευκαιρία να γίνει σωστά, σχεδιάστε προσεκτικά, μετρήστε καλά και ελέγξτε όλες τις παραμέτρους πριν τρυπήσετε. Επίσης, αν θέλετε ομοιομορφία στην εμφάνιση των βιδών, κατασκευάστε ένα «πατρόν» από κάποια περίσσια πήχη, με πλάτος περίπου 45mm και μήκος 1200mm. Τετραγωνίστε την στις άκρες και ξεκινώντας από αριστερά, αφήστε 22mm οριζοντίως και καθέτως από κάθε πλευρά και κάνετε την πρώτη τρύπα. Κατόπιν, τρυπώντας ανά 289mm, δημιουργήστε το πατρόν που θα ακολουθείτε.

Χρησιμοποιώντας συγκολλητικές ουσίες νέας γενιάς, που προσφέρονται συνήθως σε φύσιγγες και συγκολλούν διάφορα υλικά, έχετε συνήθως εξαιρετικά αποτελέσματα. Ακολουθείστε τις οδηγίες του συγκολλητικού προϊόντος και εάν θέλετε να βάψετε από πριν τα πάνελ, αφήστε την επιφάνεια που θα συγκολλήσετε χωρίς χρώμα, ώστε να δέσει καλύτερα η κόλλα με το υλικό βάσης.

ΠΑΝΩ ΣΕ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΒΑΣΕΙΣ

Όταν πρόκειται να τοποθετήσετε πολλαπλά πάνελ σε μία υπάρχουσα δομή, καλό είναι να κατασκευάζετε πρώτα ένα πλαίσιο εφαρμογής. Ειδικά αν πρόκειται να εφαρμόσετε τα πάνελ σε έναν τοίχο από πέτρα, διακοσμητικά τούβλα ή μπετό, ή όταν κατασκευάζετε έναν φράκτη με ξύλινους πασσάλους, το να πετύχετε τις τρύπες στερέωσης σε μία ακριβή ευθεία και αναλογία, είναι μάλλον αδύνατο. Ένα απλό πλαίσιο στερέωσης, σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε που θα στερεώσετε ακριβώς και επίσης σας δίνει την δυνατότητα διαμόρφωσης της κατασκευής κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι τετραγωνισμένο και ευθυγραμμισμένο.

Fixing Step Fixing Step Fixing Step

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

  • - Δημιουργία σχεδόν οποιουδήποτε μεγέθους, προσανατολισμού ή σχεδίου.
  • - Μπορείτε να ελέγξετε εάν θα είναι τετραγωνισμένο και ευθυγραμμισμένο το τελικό αποτέλεσμα πριν την τελική τοποθέτηση.
  • - Δυνατότητα δημιουργίας ‘σκηνικού’ με οπίσθιο φωτισμό.
  • - Σε περίπτωση που θέλετε να το προσαρμόσετε, να το μετακινήσετε ή να προσθέσετε κάτι σε οποιοδήποτε σημείο του πλαισίου, μπορείτε να το πραγματοποιήσετε εύκολα με ελάχιστη εργασία και επίδραση στα παρακείμενα στοιχεία.

ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΠΑΝΕΛ

Όλα τα πάνελ, έχουν περιμετρικά ένα περιθώριο 44,5 mm που ενισχύει τη σταθερότητά τους, ταυτόχρονα διευκολύνει την απόκρυψη των πλαισίων στήριξης πλάτους έως 89 mm.

Fixing Step

Προστασία και βαφή

Το πάνελ OUTDECO® είναι προστατευμένο και δεν χρειάζεται να επικαλυφθεί με δευτερεύουσα προστασία. Το προϊον προσφέρεται εμποτισμένο ήδη με ένα υδατοδιαλυτό σφραγιστικό UV γεγονός που του προσδίδει αυτή την φυσική, υγιή όψη, επιτρέπει στο ξύλο να αναπνέει, αλλά και να διατηρεί όλες τις ιδιότητες του φυσικού υλικού. Το Decoshield™ είναι ένα μοναδικό σύστημα σχεδιασμένο να παρέχει μεγαλύτερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των χαρακτηριστικών του προϊόντος.

Ωστόσο, η επιφάνεια των πάνελ θα θαμπώσει φυσικά με την πάροδο του χρόνου, σε ένα μαλακό ρουστίκ φινίρισμα. Αυτό είναι επιθυμητό αποτέλεσμα για πολλούς από τους πελάτες μας, ωστόσο αν θέλετε να διατηρήσετε μια πλούσια σκούρα εμφάνιση, μπορείτε να επικαλύψετε το προϊόν με υδατοδιαλυτό σφραγιστικό ή βερνίκι εμποτισμού εξωτερικού χώρου.

Τα φυσικά προϊόντα ξύλου στις απαιτητικές και μεταβαλλόμενες εξωτερικές κλιματικές συνθήκες, πάντοτε χρειάζονται κάποια απαραίτητη φροντίδα/ συντήρηση. Για να διατηρήσετε το φυσικό φινίρισμα υψηλής ποιότητας, σας συνιστούμε να εφαρμόζετε στο μέλλον, επιπλέον στρώσεις υδατοδιαλυτού σφραγιστικού ξύλου στην εμπρόσθια όψη, ακολουθώντας πάντα τις σχετικές οδηγίες του προϊόντος

Η πλειοψηφία των χρηστών των προϊόντων της OUTDECO®, τοποθετεί χωρίς επιπλέον χρωματισμό. Απολαμβάνει έτσι, το φυσικό χρώμα των προϊόντων (DecoshieldTM Natural) και τη διακριτική ρουστίκ φθορά του στο χρόνο.

Μπορείτε βέβαια εάν το επιθυμείτε, να βάψετε τα πάνελ στο χρώμα της επιλογής σας, χρησιμοποιώντας υδατοδιαλυτές βαφές εξωτερικού χώρου. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες βαφής του συγκεκριμένου προϊόντος και να ζητήσετε την αρωγή ειδικού για οποιαδήποτε απορία έχετε και σχετίζεται με την βαφή των πάνελ.

Εάν δεν είστε σίγουροι για την επιλογή του κατάλληλου χρώματος, προϊόντος βαφής ή τεχνικής, δοκιμάστε πρώτα να καλύψετε μικρή επιφάνεια στην πίσω πλευρά του πάνελ ή σε κάποια μη ορατή άκρη. Εάν εφαρμόζετε πολλαπλά στρώματα βαφής, τρίψτε ελαφρώς τις επιφάνειες ανάμεσα στα στρώματα.

Όπως συμβαίνει και με όλα τα προϊόντα ξύλου, έτσι και με τις ινοσανίδες OUTDECO®, ο βαθμός απορρόφησης του χρώματος ποικίλει, καθώς πρόκειται για φυσικά προϊόντα.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Protection

Η χρήση πιστολιού βαφής είναι ο ευκολότερος τρόπος βαφής του υλικού. Ψεκάστε επαναλαμβανόμενα ελαφρά στρώματα βαφής υπό γωνία 45° περιμετρικά του πάνελ, για να καλυφθούν ομοιόμορφα όλες οι ακμές.

Εάν εφαρμόζετε ένα διαφανές ή φυσικά χρωματισμένο σφραγιστικό ξύλου, ή ακόμα και καλυπτικό χρώμα βαφής, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το ρολό βαφής κατά μήκος όλης της επιφάνειας του πάνελ και να σκουπίσετε στη συνέχεια, τυχόν περίσσειες σταγόνες ανάμεσα στα κενά με ένα πινέλο. Έτσι, γίνεται με σωστό τρόπο η βαφή ανάμεσα στις τρύπες και η εμπρόσθια πλευρά των πάνελ αντέχει καλύτερα στις εναλλαγές των καιρικών συνθηκών και την πάροδο του χρόνου. Συνήθως είναι πιο εύκολο και επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα, όταν η βαφή των πάνελ γίνεται πριν την συναρμολόγηση και την εγκατάσταση.

Ακόμα και με πινέλο μπορείτε να βάψετε τα πάνελ. Αυτός ο τρόπος βαφής όμως είναι αρκετά χρονοβόρος και θα πρέπει τακτικά και προσεκτικά να καθαρίζετε τις περίσσιες σταγόνες βαφής.

Όταν προϊόντα ξύλου βάφονται μόνο από την μία πλευρά, υπάρχει διαφορά στην απορρόφηση της περιβαλλοντικής υγρασίας και αυτό ενδέχεται να προκαλέσει κάποιο σκέβρωμα. Όταν καλύπτετε με επιπλέον στρώματα την εμπρόσθια πλευρά, περάστε μία γρήγορη βαφή και πίσω, ώστε να βοηθήσετε το πάνελ να σφραγίσει.

Τοποθέτηση, κοπή & πλαισίωση

Τα πάνελ της OUTDECO®, αποτελούν προϊόν ξυλείας, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να τρυπηθούν, να βιδωθούν, να καρφωθούν ή ακόμα και να κολληθούν με προϊόντα κατάλληλα για ξύλο. Η OUTDECO® εγγυάται την υψηλή ποιότητα του υλικού της, ενώ η ευθύνη για την σωστή τοποθέτηση των πάνελ, βαραίνει τον υπεύθυνο τοποθέτησης τους.

Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι ή έχετε κάποια απορία που αφορά στην εγκατάσταση των πάνελ, συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό.